Yashoda Hospital

Submitted by Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

1+

Client: Yashoda Hospitals, Ghaziabad

Location: Ghaziabad, India

Completion date: 2017

Artwork budget: $750,000

Project Team

Artist

Ankita Sweety

Studio An-V-Thot Architects Pvt. Ltd.

Overview

The 310 bedded hospital has seen a journey of 25 years. The management’s decision to get this upgraded into a modern infrastructure was the need of the hour.

Goals

Our core effort in this project was to balance the clinical demands of the healthcare institution and human architecture by evolving a concept which communicates a fresh vocabulary towards developing the image of the hospitals as a stereotypical conventional building that houses sick patients; to a space delivering an integrated arena combining health care with comfort, positive ambience and liveliness.

Process

The existing shape of the patient’s room was a challenge to start with. Its Y-shaped enclosures & ill-illuminated corridors were making the hospital look dark & dingy. The first approach towards the whole project was to bring in harmony in terms of material selection in repetition. The soothing shades of beige, whites & greys were chosen & a pinch of lime green was added to brighten up the whole space. The corridors have been kept in the shades of beiges & whites so as to create a subtle environment around the movement space. The Nurse Station has also been kept simpler & minimalistic with straight lines & materials used such as Corian is to enhance the neatness of the whole area.

Pediatric ICU however, has a spectrum of bright and welcoming colors, which is a pleasing sight for the patients, especially children. Unlike other ICUs, this space exhibits a display of colors to make the children admitted here feel comfortable & youthful. The interesting feature of the interior is the graphic design wall that has an interactive character to itself with the display of comic characters with playful dialogues.

Additional Information

The PICU is the 2nd largest PICU in Delhi-NCR region and boasts of having intricate facilities & assistance to the patients. The design has been kept simple with forms such as geometric figures, digits & character. Kid’s area where the patient will spend most of their time is full of colors & the area where their parents & doctors/technicians will interact is kept subtle with little use of colors to give continuity yet differentiating it with a slight moderation in designing. The interiors have been done keeping children in mind, for them to feel familiar to & cheerful.