Volume

Submitted by SOFTlab

0

Client: HP

Location: New York, NY, United States

Artwork budget: $100,000

Project Team

Overview

Volume is an interactive cube of responsive mirrors that redirect light and sound to spatialize and reflect the excitement of surrounding festival goers. The paired down details of the installation are meant to foreground the use of light and sound as fundamental building elements of space. The installation redraws the line between what is considered ephemeral vs. physical as the installation remixes space and the character of the festival goers while gazing back at them with empathy and exuberance. The installation was inspired by the ability of light and sound to form space through reflection and their dependence on atmosphere. Although we often consider this space empty, the air around us is a material made of many particles. Small changes in this volume of transparent material allows light and sound to move through space. The mirrors in our installation represent these particles acting in harmony to challenge and enhance what we see.

Goals

The installation was inspired by the ability of light and sound to form space through reflection and their dependence on atmosphere. Although we often consider this space empty, the air around us is a material made of many particles. Small changes in this volume of transparent material allows light and sound to move through space. The mirrors in our installation represent these particles acting in harmony to challenge and enhance what we see.