Ring of Fire

Submitted by Erik Otto

0

Client: LiveFyre

Location: San Francisco, CA, United States

Completion date: 2013

Artwork budget: $16,000

Project Team

Artist

Erik Otto

Client

Jordan Kretchmer

LiveFyre

Overview

Site-specific interior installation made of charred wood, paint and neon light box.

Goals

We were asked to create a site-specific work that could be engaging and inspiring to the employees and serve as a backdrop within the all-hands area at the center of the office space. Playing off the company’s name, the CEO of LiveFyre initially expressed interest in the use of charred wood within the piece. Coincidentally, we had been researching the technique of Shou-sugi-ban in an effort to come up with new ways to give our wooden sculptural work a more weathered effect so it was an obvious choice to develop a piece that highlighted the use of charred wood. Along with the more obvious inspiration, the installation mimicked the irregularity of visual lines found within the overall design of the environment. As an added focal element, we took the concept one step further by adding a single piece of red neon shaped into a ring suspended within a mirrored light box that produced an infinite reflective effect that encouraged the interaction from viewers.

Process

Artist, Erik Otto, and interior design firm, O A, and client discussed their equal interest in the use of charred wood and Otto translated the energy of the company and mood of the environment into a random pattern of undulating vertical pieces of wood set around the central light box. Hidden secrets about the history of the company can be found upon closer examination through trap doors located throughout the installation. The goal was to make something that would excite the current employee base to reach the companies hard press growth goals while producing something timeless that they would be proud to have in their space.