Retu(r)ned Oak

Submitted by Daniel Winterich

0

Client: Ellis Partners & Intercontinental Real Estate Corporation

Location: Oakland, CA, United States

Completion date: 2020

Project Team

Artist

Daniel Winterich

Studio Winterich

Art Consultant

Alice Ranahan

Alice Ranahan Art Advisory Services

Architect

Gensler

General Contractor

Hathaway Dinwiddie Construction Company

Glazing Subcontractor

Walters & Wolf

Glass Fabricator

Lenehan Architectural Glass

Metal Fabrication

WIP Mechanical, Inc.

Photographer

Michael O'Callaghan

Overview

Studio Winterich collaborated with global architectural firm Gensler to design the project’s public art component. Among the largest glass art installations in the Bay Area, this kiln-formed low-iron glass artwork is permanently integrated into the building structure and measures 135″ x 165′ x 8″. Inspiration for the piece came from the history of the city of Oakland, with particular reference to Live Oak acorns. The visual pattern found on the fruit of the city’s namesake tree and tokens from an early transit system—the Key System—offered a geometric idea for the artwork, which displays a subtle wave pattern over the length of a city block. The site was a north-facing seventy-four foot long glass wall plus a west-facing ninety-one foot wall. It was to include no colored glass but have a commanding presence on the building’s exterior. How to make clear, north-facing, uncolored glass sing on this building? The answer lay in the natural reflective quality of simple window glass. Kiln-formed facets reflect near constant urban activities of passing buses, cars, bicyclists, and pedestrians and cause the glass walls to sparkle and flash reflected light across their facets as if they were electrified.

Goals

The public art requirements as stated by the Owner and Architect at the beginning of the project included:
• Restrained and thoughtful approach
• Well integrated into the architectural design
• Geometric over representational design preferred
• Enjoyable from street level
• Neutral or subtle color, if any
• Visual or actual texture occurs

Process

The original project brief called for a cast-glass rain screen in front of the building's storefront windows. Early studies showed that the structure for heavy cast-glass would not fit into the public art budget. Studio Winterich instead developed a lightweight kiln-formed glass and aluminum mullion system which could be integrated into the storefront window system. By creating a series of maquettes and full scale mock-ups of the kiln-formed glass, the artist was able to prove the concept to the building owners, architects, general contractor, and glazing subcontractor. The new approach reduced the project budget, and provided a safe and energy efficient means for permanently integrating art into the building.