Nature’s Symphony

2+

Client: Jefferson Health Cherry Hill Hospital

Location: Cherry Hill, NJ, United States

Completion date: 2019

Project Team

Artist

Talley Fisher

Talley Fisher Studio

Project Coordinator

Christina Romano

Jefferson Health New Jersey

Project Manager - Planning, Design & Construction

Paul Stridick

Jefferson Health New Jersey

Overview

“Nature’s Symphony” is a large suspended sculpture in the new atrium of the Jefferson Health Cherry Hill Hospital lobby. Its brilliant copper and feathered blue petals cascade across the vast five-story lobby. The sculpture is approximately 50 feet high, 25 feet wide, and 15 feet deep and consists of over 30 large “petal” forms, fabricated from perforated aluminum, with anodized copper or powder coated blue finishes. The abstract, floral elements create an uplifting, welcoming environment while complementing the architecture of the building. Natural light from the window walls brings out the shine in the beautiful copper elements. Patients and visitors have ample spaces to relax and enjoy the sculpture from all levels of the lobby, which offers a unique take on the standard hospital layout.

Goals

The artwork was generously funded by donations from Jefferson Health New Jersey Medical Staff, and coordinated by the Jefferson Health Foundation. A large suspended sculpture was requested to balance the grand architecture and immense space of the lobby. The artist worked closely with the client’s team to design a nature-inspired sculpture to enhance the healing environment.

Process

To meet the engineering requirements of the ceiling support structure, close collaboration between the client, contractor, structural engineers, installers, and artist were essential. The suspension grids were a necessary design element, to reduce the number of suspension points in the ceiling, and length of time spent on the installation. The complicated architectural design of the atrium created a very difficult installation situation; including the requirement of a specialty aerial lift. After many site visits and deep coordination, a detailed installation plan was developed, and the successful installation occurred over only two long nights.

Christina Romano and Paul Stridick of Jefferson Health were extremely important to the overall success of the project. They worked closely with the artist and team throughout the process to make sure the building was prepared for installation while ensuring as little disruption to the patients as possible.