LSU Art Wall

Submitted by Eventscape

0

Client: Design Architect: HOK, Architect of Record: GraceHerbert Architect

Location: Baton Rouge, LA, United States

Completion date: 2017

Project Team

Industry Resource

Eventscape Inc.

Architect

GraceHerbert Architect

Other

Christy Radecic Photography

Architect

HOK

Overview

A two-story-high custom faceted art wall is a prominent feature in the new recreation center at the university. Built from a combination of catalyzed lacquer panels in two different colors and mirror-finished panels, applied vinyl letters spell out the words “Learn, Play and Succeed”. The facility has doubled in square footage from its previous size and membership has tripled in the first year.

Goals

The major goal for the new recreation center was to keep students active, engaged and interested and to help them establish exercise as a life-long habit. The new space was designed to promote "healthy buildings for healthy bodies,” The art wall features the school colors and uses the messaging to inspire and promote the pursuit of health and wellness. The mirrors reflect the many facets of fitness taking place.

Process

Initial design development with the architect involved adapting some panels based on material yields while still maintaining the design intent and sense of scale. At 30 feet wide and 40 feet high, this art wall was designed to fit within a recess in the wall so that it was coplanar with the adjacent walls.

A sub structure of 40 – 4 ft. x 8 ft. strategic structural “blocks” were created as the base. Built of mirror polished stainless steel and catalyzed lacquer panels laminated to MDF, the CNC-cut face panels were labelled and then mounted to this sub-structure like assembling a jig saw puzzle.

The sheer size of this wall along with only a 30-foot long by 10-foot deep opening for site installation necessitated building a custom hoist, clamped to the ceiling’s structural beams to lift each of the boxes and panels up to the full 40 foot height.