Fluttering Canopy

Submitted by Troy Corliss

0

Client: City of West Sacramento

Location: West Sacramento, CA, United States

Completion date: 2011

Artwork budget: $75,000

Project Team

Architect

Gary Ching, Architect LEEDAP

Group 4 Architecture, Research + Planning, Inc.

Architect

Brad Rollins

Point 2 Structural Engineers, Inc.

Overview

The interior stair well of the Community Center building is home to this brightly colored, suspended glass sculpture. Within the vaulted space of the stair landing, a flurry of glass leaves spiral up over head, creating a pattern that resembles the complex assembly of a tree canopy.

Each of the glass leaves measure 15”x 19”, while the entire branching structure measures about 8’ high/ 8’ wide/ 15’ long.

Goals

The cantilevered stair landing is surrounded on three sides by windows that stretch from floor to the ceiling. By extending the stair landing outside of the building envelope, the enclosure produces an architectural shift in the space, that creates a very open and well lit environment connecting the first floor with the second floor balcony and produces a myriad of viewing angles from which to explore the artwork. From each vantage point in the stairwell, viewers are able to engage the artwork on a human scale. Moreover, the artwork seems to evolve as they move through the room, creating a personal experience as viewers engage the art and the interior architecture of the building. As the viewer moves up the first flight of stairs and wraps into the mid-stair landing, they enter a space that protrudes from the shell of the main building structure. The cantilevered stair landing is surrounded on three sides by windows that stretch from the height of the landing floor to the ceiling, producing an interior environment that is bathed in sunlight through out the day. It is also at this mid floor level that the prime viewing potential for the sculpture begins to unfold.

Process

Troy was selected though an open competition based on his design and vision for the space. He coordinated the design development of the artwork with the City and the architect on record. the artist was responsible for engineering, fabrication and installation. The installation of the artwork was coordinated with the general contractor for the facility.