Community Wall at Green Hills Public Library, Palos Hills, IL, USA

Submitted by Sonata Kazimieraitiene

0

Client: The Board of Green Hills Library

Location: Palos Hills, IL, United States

Completion date: 2010

Artwork budget: $120,000

Project Team

Design, fabrication, installation

Sonata Kazimieraitiene

Manotiles

Commissioning artwork and reviewing the design and maintenance of artwork

The Board of Green Hills Library

Green Hills Public Library

Overview

After the major renovation, the Library’s former main fasade became a “back” of the building, still facing one of the main streets of the city. The architects suggested to enhance the old wall by dividing it in smaller segments and creating small courtyards for public enjoyment. Some of the partition was were open for public art installations. Community wall mosaic was created to reflect and represent history, culture and nature of Palos Hills. It was created using mixed media.

Sculpted porcelain, ceramic glazed tile, natural stone, glass, mirror.
Dimensions” 5′ x 24′ x 2″

Goals

The purpose of commissioned work was to visually enhance the building and initiate community's sense of uniqueness and appreciation.