Cloud Room Field

Submitted by Christian Eckart

0

Client: HAA and the Houston Airport System

Location: Houston, TX, United States

Completion date: 2015

Artwork budget: $600,000

Project Team

Client

Christian Eckart

Eckart Studio

Overview

The piece is installed in the atrium area near the main departures entrance to the airport. The area is referred to as the “Cloud Room.” Eckart designed the piece to specifically interact with the light and activity that takes place in this
atrium daily.

Goals

"Most of my work extends from painting, and this work is no different from other works insofar as its final state being characterized as a painting/sculpture hybrid. The material of choice here in terms of the work expressing itself as a painting is dichroic glass. Dichroic glass is a material that is one color in transmission and a complementary color in reflection. Beyond that, the material has tendencies to express secondary and even tertiary color effects as one moves about in relation to it. The result will be a subtly color shifting "painting" perpetually changing as the viewer moves and also as the local light conditions shift in the surrounding environment. It will never be the same work twice for any one viewer or upon multiple viewings.”