CINESKY CINEMA PHASE 3 - CODAworx

CINESKY CINEMA PHASE 3

0

Client: CINESKY CINEMA GROUP

Location: SHENZHEN, China

Completion date: 2021

Project Team

Interior Designer

Ajax Law

One Plus Partnership Limited

Interior Designer

Virginia Lung

One Plus Partnership Limited

Overview

We extracted the images of ‘blue sky’ and ‘white cloud’ from the brand name. You can see elements of these 2 concepts throughout the entire space – each independent functional area is combined with various practical purposes to create designs with unique characteristics.
We present the concept of ‘white clouds floating in the sky’ abstractly in the form of arcs. The different arcs create a rich variety of changes to the space and the light way of illustration also reminds people of the weightlessness associated with clouds floating in the sky.
In the design process, the arc-shaped metal plate was cleverly extended into the hallway. The arc shapes on both sides of the hallway follow the curve of the walls and extend out from the ceiling. It seems that the audience can walk inside of the ‘floating clouds’.
In the auditoriums, we use simple arc-shaped lines to connect the wall and ceiling. Decorative blue lines are matched with the arc light strip to enhance the dynamic feeling of the space.

Goals

We present the concept of ‘white clouds floating in the sky’ abstractly in the form of arcs. The different arcs create a rich variety of changes to the space and the light way of illustration also reminds people of the weightlessness associated with clouds floating in the sky. In addition, we often call the release of a new movie in Chinese, literally translated as ‘opening curtain’ - the curtain here refers to the ones that are used on both sides of the stage. During the process of slowly pulling, the curtains can expand fully. At the lobby, the arcs of different spans and curvatures are arranged in a staggered manner. Not only do we express this concept in the ceiling, but also extend the arc from the ceiling and stretch to the ground. This arc design transforms on the ground to counters, box offices and coffee bars. The curved surface of the ceiling uses lighter aluminum alloy material to give people a weightless feeling. We use stone as the main material for the curved counter on the ground. This does not only make the structure safer, but also enables the transition from light visual perception to a stable functional focal point.

Process

In the design process, the arc-shaped metal plate was cleverly extended into the hallway. The arc shapes on both sides of the hallway follow the curve of the walls and extend out from the ceiling. It seems that the audience can walk inside of the ‘floating clouds’. Unlike the previous designs, this time we accurately measured the size of the pipe in the hallway in advance. Traditionally people would enclose the pipes in the false ceiling, but we use the original pipe design as a part of arc-shaped art decoration that is suspended between the curved walls. We integrated the pipe as a part of the entire space design. Although it would increase the difficulty of execution, it can increase the original space as much as possible to enhance the permeability of the overall design.

Additional Information

For the washroom design, we tried to keep a very open mind this time. At the design stage for the female washroom, we use a simple design technique to represent the entire space, the white colour on various materials form an arc-shaped public area, which can be used for people to rest and groom. There’s no ‘door’ located at the entrance. We use arc-shaped white gradient glass to separate the washroom and the entrance hallway of the auditorium. The top of the glass is completely transparent whilst the sandblasted effect developed from the bottom gradually to the top. When guests walk from the hallway, it’s as if they are walking into this mysterious cloudy space with no traditional ‘door’ design to differentiate the space. The arc-shaped space and the slanted ceiling form a special visual effect, which is matched with a custom-made strip light on the wall to make the overall space clean and simple. We also designed the partition in the toilet cubicles to be curved, and in between the arc shapes, light strips are used to show the effect of light transmission, as if people are floating into the cloud with the wind.