You Are Here

Submitted by Amy Westover

0

Client: The Greater Boise Auditorium District

Location: Boise, ID, United States

Completion date: 2019

Artwork budget: $78,000

Overview

Grove Street Illuminated and Boise Canal are two related site specific public art projects and the first works completed under the Percent for Art program in Boise Idaho. A revitalization of a downtown plaza and parking garage resulted in a landmark sculpture for the city. Located on a main downtown street with a rich historical significance, it was important for the sculpture to function as a “gateway” piece for The Greater Boise Auditorium District as well as offer an experience for pedestrian and vehicular traffic.

Goals

The goal is to inspire viewers to look beyond the walls of the Convention Centre to the heart of the City and the extraordinary landscape that surrounds it. The bright, multicolored shapes in the center symbolize the vibrancy and diversity of the people, culture, growth and change that the City of Boise has been experiencing. The geometric shapes outlying the City represent regional surroundings such as the foothills, mountains, the river and agricultural land. The convention center is focused on offering the highest level of hospitality to it's guests and the purpose of the artwork is to highlight the beauty of the area and show guests that they are somewhere unique both inside the centre and out.