Waukee Railroad Pergola: In the Shadow of the Rails

Submitted by The Art Studio at RDG Planning & Design

0

Client: City of Waukee, Iowa

Location: Waukee, IA, United States

Completion date: 2018

Artwork budget: $952,850

Project Team

Artist

David Dahlquist

RDG Dahlquist Art Studio

Client

Jim Miller

Raccoon River Valley Trail Association

Landscape Architect

Scott Crawford

RDG Planning & Design

Landscape Architect

Eric Iverson

RDG Planning & Design

Project Manager

Don Scandrett

RDG Planning & Design

Lighting Design

Renee Thomas

RDG Planning & Design

Project Management

RDG Planning & Design

Artist

Kate Chandler

RDG Dahlquist Art Studio

Graphic Design

RDG Dahlquist Art Studio

Structural Engineering

Saul Engineering

Electrical

Biermann Electric

Concrete

C. Green Contractor, Inc.

Plastic

Regal Plastic

Tile Installation

Des Moines Marble & Mantel

Caulking & Sealing

Midwest Caulking, Inc.

Overview

“Waukee Railroad Pergola: In the Shadows of the Rails” is a dynamic integration of public-art and infrastructure based on the history of the railroad. Located at the trailhead of the Raccoon River Valley Trail, the installation creates a unique experience for visitors and a new destination for bicyclists and pedestrians alike. The sculptural installation has become an iconic regional landmark, a colorful and whimsical connection between the past, present, and future of the community. A trellis of railroad rails casts shadows that weave along the trail. A series of handmade ceramic clad columns, over 350 feet long, frame the trail.

Goals

The primary goal for the integration of the public artwork centered on the design and creation of a major trailhead that would welcome the public to the City of Waukee and become a gathering area for the Raccoon River Valley Trail, the longest paved loop in the country. Another significant objective: “make it fun,” an active location to draw a new and larger audience to the trail communities. The project began with extensive artist facilitation and public input to inform the process and give direction to the conceptual development. The installation functions in many different ways, with benefits related to health and recreation, as well as a catalyst for regional economic development, reaching out to other communities connected by the trail. Accompanying ornamental bollards wrap the trailhead to reinforce the “triangle,” symbolic of the original town center. LED illumination gives dimension to the structure and provides a colorful “light show,” thoughtful of the site as it changes from day to night. The pergola installation introduces a meaningful contemporary visual theme to achieve character and continuity. It has been scaled in other locations to welcome riders to the entrances of other communities along the trail.

Process

Public art is about process. Through a combination of site-specific research, documentation, careful listening, and artistic insight, a meaningful story emerged. The Waukee Railroad Pergola project represents a collaboration between many different people and organizations: artists, community leaders and activists, trail association members, state cultural and Department of Transportation officials, engineers, architects, landscape architects, lighting designers, educators, students, contractors and fabricators, the public in general, and many donors organized through public/private partnerships, working passionately to bring the project to life. The process began with “artistic fact-finding,” a series of cultural engagement meetings that gathered the interest, ideas, and involvement of the community. Options for distinct visual expressions were developed and vetted, building consensus along the way. The result is a memorable destination and experience that welcomes visitors from across the country.

Additional Information

The Raccoon River Valley Trail Association, in conjunction with the City of Waukee, were committed to the “story,” the integration of the public artwork and the implementation of the project in profound ways. Over a three year period, the project became a reality in large part, due to the relationships between artists and community, and the grass-roots marketing and fundraising efforts of key individuals.