WAN FAT JINYI CINEMA - CODAworx

WAN FAT JINYI CINEMA

0

Client: Guangzhou Jinyi Film & Television Media Co.,Ltd

Location: Shenzhen, China

Completion date: 2021

Project Team

Interior Designer

Ajax Law

One Plus Partnership Limited

Interior Designer

Virginia Lung

One Plus Partnership Limited

Overview

‘Stage’ is the design concept of this cinema. Since the old days, the stage has served as a space for actors or performers and a focal point (the screen in cinema theaters) for the audience. Designers extracted, especially the stage lighting as the main element for this project design.
Spotlights are probably the first thing people would associate with stage lighting. Designers used spotlight as a single unit to create unique lighting fixtures on the lobby ceiling. These ‘spotlights’ are assembled in two layers, pointing outwards at opposite directions. They created rectangular shapes in various sizes. When guests arrived, they would immediately notice these rectangular blocks, which are hanging randomly in different angles ‘floating’ above their heads. Once they look closer, they can easily relate this design with the ‘stage’ concept.

Goals

The client would like to create a striking space with a limited budget. We spent a lot of time doing research and experimenting to see how we could achieve that. In the end, we came up with the concept of ‘Stage’ for this cinema.

Since the old days, the stage has served as a space for actors or performers and a focal point for the audience. We extracted, especially the stage lighting as the main element for this project design. We used the spotlight as a single unit to create unique lighting fixtures on the lobby ceiling. By repeating the same design unit, it has greatly reduced the difficulty in execution and fabrication.

In the auditorium, the patterns on the walls and seatings resemble traces of light shone from spotlights. These colorful patterns make the interior more vibrant and lively. Most importantly, by using just different combinations of colors, we have managed to give variety to the design with the lowest possible costs.

Process

In order to increase the lighting effect throughout the interior, designers used bronze to create more reflective surfaces. The ‘spotlights’ shine on the walls of the interiors, creating interesting lights and shadows effects, which may vary depending on the angles of the guests’ perspectives. The colour schemes of this project, e.g. yellow and orange are also closely related to the ‘lighting’ elements. These are the colours people associate with when they first thought about lightings.

Once guests arrive in the hallway, the ‘spotlights’ appear again, but in a different form - instead of grouping together in layers, they are now decorating the space as single units, each pointing at different angles, e.g. floors, seatings, walls. It creates interesting lights and shadows visual impact throughout the interior.

The ‘lighting dots’ are also derived from the spotlights elements. They arranged themselves in groups and decorated the walls randomly along the hallway. Some of them also formed signates like house numbers and directions, guiding the guests to the correct locations.

Additional Information

Most of all, this is not only a place catered for screening movies. There is actually a stage created at an auditorium for live performances of all kinds. Designers hope that this project can also provide a space for actors or talented performers to carry out live shows which would encourage social interaction among the local communities.