Upper Blush

0

Client: City of Norfolk & Norfolk Arts

Location: Norfolk, VA, United States

Completion date: 2017

Project Team

Artist

Matthew Geller

Project Manager

John Grant

Public Art Services

Overview

Located in the NEON District in Norfolk, VA, Upper Blush is comprised of a canopy that teeters like a seesaw as people sway on the benches. When it rains, water is funneled from the roof through drainpipes to troughs on the ground and then to the adjacent rain garden. By teetering the canopy, those on the benches can determine from which pipe the water drains. The muse for Upper Blush is an issue critical to Norfolk’s future—rising tides. The circles of light on the ground created by the skylights reference the moon and the teetering and swaying mimic the ebb and flow of the water.

Goals

The human interaction that influences the balance and the flow of the water serves as a metaphor for larger issues associated with floodwater management. This work measures 8.5’ x 16’ x 18’ and is constructed out of stainless steel, wood, and Lexan. This work was commissioned by the City of Norfolk & Norfolk Arts with an Our Town grant from the National Endowment for the Arts.