Topiary

Submitted by Jim Hirschfield

0

Project

Client: City of Calgary, Alberta

Location: Calgary, Canada

Completion date: 15/11/2017

Artwork budget: $100,000

Project Team

Artist

Sonya Ishii

Artist

Jim Hirschfield

Overview

“Topiary” is a sculpture that references topiary gardens, alluding to the metaphorical link between gardens and culture. Topiary’s circular designs are employed throughout the station as seen in the glass of the heated shelter behind the sculpture. “Recollections” laminated into the glass of two shelters, colorful circles that frame historical images, many of which came from photo collections donated by the families in the area. Approaching the stations passengers witness colorful dots dancing across the glass’ surfaces. Upon further inspection, they discover historical and contemporary images of their community.

Goals

The McKnight Westward Shelter served an area of Calgary that has always been a home to new Canadians. It was important to find a way to have the community represented within the station.

Process

We collaborate with the community by asking them to provide images of their ancestors and current families. We then selected the most appropriate images use within the circles of color within the heated shelter's glass.