Stamford Courthouse

Submitted by David Wilson

0

Client: State of Connecticut Commission on the Arts

Location: Stamford, CT, United States

Completion date: 2002

Artwork budget: $200,000

Project Team

Architect

Michael Stevenson

Ehrenkrantz Eckstut and Kuhn

Other

Walter Riesen

WRW Studio LLC

Other

Trevor Wilson

WRW Studio LLC

Artist

David Wilson

Architect

Fred Preiss

Preiss / Breismeister PC

Overview

A series of leaded glass panels, 3' x 3', in aluminum frames, are suspended from the Pilkington Planar structural glass wall system located at the east and west elevations of the Courthouse Atrium.

Goals

To work collaboratively with the architects to visually integrate glass art into the Courthouse entry area. After submitting the winning proposal and being awarded the commission, the State of Connecticut Public Works Department decided to have the architects redesign the building. This resulted in a completely new design premiss and afforded the opportunity to work as a collaborative team with the architects, the judiciary, and the state art commission representatives.

Process

The process involved multiple design and review meetings with the architects, and the committee. This process also involved the accommodation needed to utilize the Pilkington Planar System which was accomplished by hanging the panels from stainless steel pins attached through the vertical glass fins.