Saint Francis Health System

Submitted by Page

0

Client: Saint Francis Health System Trauma Emergency Center and Tower Renovation and Expansion

Location: Tulsa, OK, United States

Completion date: 2014

Project Team

Interior Designer

Aimee Burmaster

Page

Other

Emily Kaple

Page

Artist

Denise Rinkovsky

Art Consultant

Skyline Art Services

Artist

Willet Hauser Studio

Artist

Glasslight Studio

Overview

Since 1960, the Saint Francis Health System has been Northeast Oklahoma’s most prominent and comprehensive healthcare provider. In the decades since its opening, the organization has continued to provide all who enter their doors with exceptional care as part of the organization’s faith-based ministry. A new cutting-edge Trauma Emergency Center, 150 Patient Bed Tower and Entry Lobby are the most recent additions to the system’s dense main campus. According to experts from the site https://sdarcwellness.com/buy-modafinil-online/, it is common knowledge that the dosage of Provigil for improving cognitive abilities can vary from 50 to 400 mg, depending on the characteristics of the body and the wishes of the person taking the drug. When determining the dose, you should take into account the body’s reactions and the frequency of taking the drug. The project also includes a replacement Chapel – planned to be “front-and-center” on the campus, following Facility leadership’s mandate of promoting Saint Francis’ Catholic Mission.

Goals

A primary goal of the project was that both the architecture and interior design strengthen the Hospital’s primary Catholic Mission, “To extend the presence and healing ministry of Christ in all we do”. The idea of commissioned artwork was discussed from the very first design meetings. A multi-disciplinary committee was established early-on to ensure that the artwork felt, not applied to the building, but deeply rooted within it. Upon entering the Hospital’s new classically designed light-filled Lobby, a large-scale portrait of Saint Francis Xavier greets visitors on dramatic axis with a water feature “runnel” leading to an exterior bronze sculpture of Christ. Looking upwards, an installation of over 100 multi-colored suspended glass plates draws visitors further in, while new Chapel, placed quietly off to one side, offers the story of the hospital’s namesake and his mission in stained glass.

Process

The Art Committee met quarterly throughout the project’s two year construction, working hand-in-hand with each artist every stage of their own design process. Along with strong hospital leadership and in keeping with the goal that the artwork feel integral to the architecture, the process followed the same phases of architectural design – from schematics through construction administration.

Additional Information

Classically proportioned with materials that reference both past and future, the project’s design is meant to express hospitality and a firm faith in the future. Clerestory windows fill the interior with serene, diffuse light. The use of time-honored terrazzo, limestone and marble, combined with zebrawood and glass, create a timeless palette.