“Rite of Passage” Willingdon Linear Park

Submitted by Eventscape

0

Client: The City of Burnaby, BC

Location: Burnaby, BC, Canada

Completion date: 2018

Project Team

Industry Resource

Eventscape Inc.

Landscape Architect

ISL ENGINEERING AND LAND SERVICES

Overview

This unique public art installation is made up of individual sections of custom powder coated aluminum art screens that stretch over a quarter of a mile along Willingdon Linear Park. The eleven screen sections range from 92-feet long (28 meters) to 153-feet (46.6 meters). The three-dimensional screens were designed with two patterns – a wave pattern and a weave pattern using aluminum fins, panels and perforated aluminum screens finished with a 3-layer powder coating in twelve different colors. The design expresses both the watershed themes of the Fraser River Delta and a meshwork of urban dynamics.

Goals

The project was part of the City of Burnaby’s business improvement and beautification plan which started in the 80’s. The area is the home to several new condo projects as well as access to the new sky train. In addition to beautifying the area, the art screen deliberately separates the street from the houses now behind it, allowing them additional privacy. As this area grows and becomes busier the linear park allows better access to transit as well as safe areas to bike or walk providing an alternative to driving

Process

With over 2100 unique parts, all laser-cut, brake-formed and powder-coated in various colors with matching hardware, part tracking was a priority. Each part had a stamped “part number” that corresponded with detailed drawings. Installation involved first templating the footings, drilling holes and insetting the anchors to install the silver metallic finished aluminum tube posts. The site elevation of the screen locations were all on a slight slope with a 1-2 degree difference from one end to the other. Each section of screens were packed into shipping containers, shipped by train across the country and each lockable storage unit stayed on-site until that section was installed. The 2-part colored epoxy finish with anti-graffiti coating on top resulted in a vibrant finish. Components of the screens reflect off of each other in the sunlight creating a beautiful gradient effect that changes throughout the day.