PROCEDURES

Submitted by Andras Mengyan

0

Client: KPMG HUNGARY, BUDAPEST

Location: BUDAPEST, Hungary

Completion date: 2014

Artwork budget: $30,000

Project Team

Artist

Andras Mengyan

Artist

Zoltán Fábián

Industry Resource

László Szabó, Electrical Engineer

Overview

The aim of the competition:
– The work must become an integral part of the building, and it should complement the inner structures and ease the tension of the space.
-The wall available for the work is of size 5,55m x7,70m.
– Preferred geometrical objects include amorph and curved forms.
– The material of the work can be chosen freely but with consideration to durability and easy cleaning.
– The work must not deteriorate the accoustics but improve it.
– Vivid colours should not be used as the elegance and style of the space must remain.

Goals

Planning
I had given priority to the above mentioned considerations and the budget available for the implementation. I elaborated a design that fitted into the building’s architecture and that was to be an integral part of the interior not simply a work of art. I wanted to indicate the activity taking place in the building, namely that concerning tax, economy and accounting even if this was not named as a requirement. Activities that intertwine our common days, be them pleasing or unpleasant.
I tried to visualize the above basic thought. As one of the requirements were the easing of the tension within the building I applied curved forms satisfying this demand and also the basic thought. The curved forms leave the plane surface and intersect, traverse each other at times, sometimes appearing out of nowhere, become intermittent, enter from the positive dimension into the negative.
The tension of the space is further eased by programmable light (LED) from behind the curved forms. The indirect light is reflected from the wall behind the forms and this effect also yields a positive feeling, atmosphere.

Process

Staff: András Mengyán fine artist and project leader, Zoltán Fábián fine artist and László Szabó electrical engineer.

Additional Information

The jury accepted my proposal and recommended it for implementation. The work was accomplished on 1st of August 2014.