Pedestrian Mews Artwork

Submitted by Eventscape

0

Client: Giannone Petricone Associates

Location: Toronto, ON, Canada

Completion date: 2017

Project Team

Interior Designer

Michael Rietta

Giannone Petricone Associates

Industry Resource

Elaine Allen-Milne

Eventscape Inc.

Overview

Eventscape was contracted to engineer, fabricate and install a 54-foot-long by 4-1/2-foot-high custom art wall to adorn a new pedestrian mews area in the Shops at Don Mills shopping centre. Built of digitally fabricated aluminum composite panels with an accordion fold and mounted on a steel sub-frame, it featured a full-bleed direct print.

Goals

The goal was to create an interesting element to view upon arriving and leaving the shopping centre that would also be educational. The accordion fold allowed for two different views - a historical aerial photo of the local area when viewed from one side and from the other side graphic text describing the history of the site.

Process

Since printing the graphic could only be done on a flat sheet, the panels were printed first, followed by folding and assembly using the client approved graphic. The four foot by eight-foot material size of the aluminum panels dictated that only three full panels of the 60-panel total were printed on each sheet. Eventscape then cut out each of the rectangular panels with the 3-axis CNC machine and a V-groove was cut on the back of each finished panel to create the 90-degree fold. Each panel had a steel bracket on the back for attachment to the steel sub-frame and could also be removed for maintenance with a pivot mechanism. An overlapping butt joint in the valley fold at individual panel seams resulted in a discreet joint condition with a thin shadow line. With an anti-graffiti coating and a final aluminum capped border, this art wall created a unique visual history lesson both on entering and leaving the open-air shopping centre.