Parallax

Submitted by Don Redman

0

Client: Alicia and Bill Miller Estate

Location: Santa Fe, NM, United States

Completion date: 2007

Project Team

Artist

Don Redman

Devilhead Studios

Industry Resource

Kevin Leary

Industry Resource

Golden Sibert Concrete, Robert Soto

Golden Sibert Concrete

Overview

Parallax was designed by overlapping nine corten steel flat bars ½ inch by 4 inch material against each other while locking the ends of the bars in specific radiuses locations on the bottom and aloft, the structure. The effect was a large-scale steel sculpture that Flexed with the environmental conditions. Heat from solar gain, or low temps from snow and ice, wind and rain, corten steel conformed to the ambient temperatures of the environment. The cantilever of the upper half of the sculpture over the bottom created visual tension in scale to the viewer.

Goals

Parallax is a displacement or difference in the apparent position of an object viewed along two different lines of sight, and is measured by the angle or semi-angle of inclination between those two lines.
The majority of the materials used in this sculpture were recycled corten flat bars used as window and door mullions in the construction of the main house on the estate, where the sculpture is exhibited.
My goal was to create a piece of art using left over materials from the construction site that existed on it’s own sculptural merits apart from the steel and glass structure that capitalize the estate and property. Dimensions H.18'X W.8'XD.6'.

Process

Kevin Leary and I spent many hours transferring the scale from 1 inch to 1 foot from the maquette to achieve the visual, gestural quality and sculptural effect achieved in the smaller scale piece. I produced five maquettes for the collector, the first being the study I would enlarge in corten steel.

Additional Information

The cast concrete foundation consists of 4 yards of concrete buried 6 feet beneath the sculptural object, counterbalancing the sculpture in the landscape.