Palma de Vecchio Pop-Up Square

Submitted by Peter Fink

0

Client: Gamec

Location: Bergamo, Italy

Completion date: 2015

Artwork budget: $40,000

Project Team

Artist

Peter Fink

Landscape Architect

Lucia Nusiner

Overview

The transformation of the outdoor space of GAMeC (Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo) was undertaken by Studio Fink to accompany the first large retrospective exhibition of Palma il Vecchio paintings. As a pop up temporary square it echoes the motto of the show: “An exhibition not only to be seen, but to be lived.”

Goals

When the artist Peter Fink began to explore the challenge of how to transform the bleak unforgiving concrete courtyard in front of the gallery into a 100 day pop up square he started to think about the motto of the show: “An exhibition not only to be seen, but to be lived.” As result he started to conceive the design as an opportunity to create a memorable external room echoing Palma Vecchio’s vibrant use of colour as well as place encouraging social interaction, conversation and contemplation before and after seeing Palma de Vecchio paintings.

In the actual design the free flowing use of colour is contrasted with enlarged details of drapery depictions taken from Palma de Vecchio paintings as well as with details of some of the faces seen in favourite subjects of the so called "Holy Conversations" developing mythological and allegorical subjects as conversations in extraordinary landscapes. This Peter Fink hopes will encourage people to start sensing through their own conversations how Palma il Vecchio art develops poems of glances, stories, nostalgia, discoveries and glimpses of his native landscapes.

Process

The collaboration involved Peter fink working with a botanist, lighting designer and a team of volunteers building the new square. Also the implementation of the project involved close negotiation with the historical preservation body responsible for the external space.

Additional Information

The project was an interesting challenge of how a work of a contemporary artist can respond in through a temporary transformation of a public space to a work of another artist.