Natalia House

Submitted by Ricardo Agraz

0

Client: Guillermo Camacho

Location: Guadalajara, Jalisco, Mexico

Completion date: 2010

Project Team

Architect

Ricardo Agraz

Agraz Arquitectos

Artist

Adrian Guerrero

Overview

It can be said that Casa Natalia is a briefing of the Agraz Arquitectos policies since it gathers the complying conditions for the firm’s main features. In an outstandingly oriented North-South terrain, a single longitudinal volume was designed, adding a limb to stabilize it. Then, as done before, the program begins by taking the cars out of the architectural scenery and placing them underground, which optimizes the surface area of the land piece.

Goals

Configured for a family made up of the parents and an only daughter, the upper floor is in this sense different from others. There are only two rooms with atypical dimensions as for its spatial generosity, and a reading room, gymnasium and storage room that make up the most out of this small length terrain according to the client’s needs.

Process

The vertical circulations that join all stories are contained in this added limb and where coated, in and outside, by metal and wood shutters designed by the artist Adrian Guerrero. These control light and privacy and allow a poetic dialogue between glass and steel.
Natalia House, a single volume with an added rib that ends up being the main figure of the program, a piece of architecture bounded to relate to the every day desires and traditions of this particular family.