Music Room

Submitted by Light Positive

0

Client: Private Residence

Location: Swampscott, MA, United States

Completion date: 2012

Project Team

Artist

Nancy Goldstein

Architect

Walter Jacob

Walter Jacob Architects, Inc.

Overview

Client family, age range 15-55, uses room for playing music and reading and lighting challenges were: Provide ample illumination for reading, Source dramatic decorative fixture, Accentuate a three-dimensional art feature. Our concept uses combination of indirect and directional luminaires to provide ambient and task lighting without risk of glare on windows or visual clutter in the contemporary environment. Seven white globes, suspended at various heights, create a connection between the high ceiling and the living space. Art feature becomes an interactive lighting experience. Wall-box dimmers encourage decreased energy use and increased lamp life; control system was beyond budget.

Goals

The custom “Suspended Moons” fixture is designed with one low voltage halogen lamp per globe. The globes evoke an elegant cluster of pearls, strung above the grand piano, when unlit. Illuminated, their warm, harvest moon texture surprises - especially when dimmed in simultaneous contrast to deep blue grazing of the art wall. An RGB, linear LED fixture was specified to graze the art feature in a colorful and playful way. The original specification included integration of fixtures at both top and bottom of the feature; the fixtures for the latter were eliminated due to budget constraints. The simplicity of the wall-mounted controller encourages the family to enjoy “light play” for dramatic effect.

Process

The architect and Interior Designer envisions a space clear of visual clutter, yet enhanced to it's full potential with lighting. They turned to Light Positive for the expertise they needed to provide an exceptional solution to their client. We worked closely with them to provide a final satisfactory final product.