Mermaid’s Fort

Submitted by Joseph McDonnell

0

Client: Seattle Children's Hospital

Location: Seattle, WA, United States

Completion date: 2005

Artwork budget: $150,000

Project Team

Artist

Joseph McDonnell

Architect

Robert Bruckner

AIA

Overview

A free-standing, 8' high, multi-colored glass rock gabion fountain running 14' in length. The piece is illuminated by multiple lights from the bottom.

Goals

The goal was to create a large piece which would enhance the lobby of a hospital while introducing an element of color and tranquility. This piece combines the soothing effect of a fountain with the vibrance of colored glass stones, which are bound together by a stainless steel wire cage.

Process

After the site was presented to me by the architect, I made a series of sketches showing water and glass compositions. My proposals were reviewed, and the idea of a gabion wall appealed to the architect and developer the most. Consequently, I created a 1" : 1' scale model of the piece. Together with the architect, Bob Bruckner, we worked out the details, including the sculpture's final size.

Additional Information

This sculpture fountain was created so that it could be disassembled, stored, and placed in another site if needed.