I-580/Meadowood Complex Improvements

Submitted by Vicki Scuri

0

Project

Client: Regional Transportation Commission of Washoe County and Nevada Department of Transportation

Location: Reno, USA

Completion date: 2013

Artwork budget: $800,000

Project Team

Artist

Vicki Scuri

Vicki Scuri Siteworks

Landscape Architect

Barb Santner

Stantec

Architect

Tim Vesco, P.E.

CH2M HILL

Architect

Cindy Potter, P.E.

CH2M HILL

Overview

This project features “Great Basin” inspired patterning for retaining walls, sculptural piers, pier caps, native landscaping, rain harvesting and the new Meadowood Mall Way overcrossing bridge with light towers inspired by local rock formations. Improvements include two bridge widenings and one new bridge. It applies the Nevada Department of Transportation’s (NDOT) US 395 Landscape and Aesthetics Corridor Plan, involving extensive public participation. Emphasis is on regional identity and the environment, combining aesthetics with native landscaping and rain harvesting. The light towers feature programmable LED lighting, marking community events, holidays and seasons, creating anticipation of celebration throughout the year.

Goals

The project is a good example of the NDOT US 395 Landscape and Aesthetics Corridor Plan that emphasizes context sensitive design. The Plan identified this new interchange to be designed as a focal element due to the proximity to the adjacent commercial centers. The project included a conceptual phase developing upgrades in hardscape, landscaping and lighting, reflecting a regional signature. The artist, Vicki Scuri, and the design team including landscape architects and engineers, worked collaboratively on all aspects of the project coordinating disciplines to create a shared vision reflecting the regional character while creating a signature project for the community. Aesthetics and landscape are closely integrated with the infrastructure and site, creating a complementary relationship between the sculptural relief, native plants and rain harvesting, connecting the site as a whole. The integration of aesthetics into the overall design was important in promoting a sense of place. Vicki Scuri collaborated with the design team to create sculptural piers with raised pier caps, monumental light towers with programmable LED lighting and sculptural relief patterning on surfaces and retaining walls. These aesthetic features contribute to capturing the regional and local character, establishing a community landmark that is unique to its site and community.

Process

The design team closely followed NDOT’s Landscape and Aesthetics Corridor Plan. Community meetings were held throughout conceptual design, gathering public and local agency comments. A “menu of opportunities” was developed, conceptually illustrating proposed aesthetic features and their related source material. The process involved research and creativity, translating the concepts and public and agency comments into a cohesive design embracing community values and the opportunities presented by the site. The artist and design team collaborated closely, implementing a holistic approach to all elements, capturing the location within the Great Basin, featuring rock outcroppings, fossil forms, and native landscaping, while respecting the engineering requirements of the infrastructure. The light towers, sculptural piers, pier caps, and relief are designed by the artist and engineered for the infrastructure by the team. The fossil inspired patterning is created by using CNC (computer numeric code) carving, suggesting both our current technological time and the prehistoric time of the Great Basin, once a prehistoric sea, renown for its early life forms: diatoms, plants and sea life fossilized in the landscape. Catchments, divots, mounds and rock mulch capture water, promoting rain harvesting in this arid environment. These features reinforce the values and the character of the region.