Kensington Market Lofts Facade Revitalization

Submitted by ERA Architects

0

Client: Kensington Market Lofts Condo Board

Location: Toronto, ON, Canada

Completion date: 2017

Project Team

Architect

Graeme Stewart, Principal In-Charge

ERA Architects

Artist

An Te Liu

Architect

Max Berg, Project Manager

ERA Architects

Architect

Leah Gibling, Architectural Support

ERA Architects

Architect

Marwan Sinno, Technical Specialist

ERA Architects

Industry Resource

Kenny Cryer, Structural Engineer

Blackwell

Industry Resource

David Thompson, Building Science Consultant

Entuative

Industry Resource

Paul Goldsmith, General Contractor

Historic Restoration

Overview

ERA Architects’ objective was to leverage a required façade remediation and upgrade for a residential loft building as an opportunity to provide a visually arresting gateway; working collaboratively to develop a design that responds to the unique character of the neighbourhood within the city. The result is a new rainscreen system comprised of 246 metal panels, located between the second and fifth floors of the façade. The system spans the full 25 meters of the wall’s length, with a depth of 180mm, including substructure. The panels are coated in 17 different colors using a high-performance fluoropolymer coating process.

Goals

Kensington Market is one of the most culturally diverse neighbourhoods in Toronto, with a long history of fostering an organic, eclectic mix of sights, sounds and tastes within the context of a relatively low density, residential building stock. The project team determined that the installation of a wall-mounted public art piece would embody the rich textures and inclusivity of the neighbourhood, creating a ‘gateway’ to the cultural heritage landscape of the market while protecting the remediated underlying steel structure and masonry.

A prominent Toronto artist and area resident developed the colour pattern of the panels with the intent of depicting an aesthetic that reflects the neighbourhood’s historic diversity. The distribution of the colours in the final pattern was drawn from an analysis of the percentage of colours present in the world’s national flags; the material sits comfortably within its bohemian context. It was important to pursue a strategy that did not feel out of place with the vibrant coloured awnings and shops spilling out onto the street. The project embodies its physical location, facing one of Toronto’s most important thoroughfares, to provide a landmark that will invite people into the market at one of its primary entrances.

Process

The aluminum panels were factory fabricated and painted. Factory modifications included custom drilled and precisely located perforations to accommodate existing air vents. Window and parapet flashings were pre-designed and formed, and coated in the same facility as the panels using the same processes and formulas, ensuring a perfect colour match between the building elements. On site panels were cut as required around window openings, and protected at cut edges using a purpose-built gasketed aluminium extrusion and specially designed flashing details. Removable panels were provided at selected locations in anticipation of future access requirements.

The system substructure includes Z-girts at the horizonal interface of the panels, on a sheathing system clad with a vapour permeable air/water barrier. The sheathing is supported on structural steel studs on HSS steel members that connect into the existing steel structure. The assembly was insulated between the studs, and special care was taken to preserve the continuity of the existing vapour barrier at replacement windows using a vapour blocking adhesive.

Existing aluminium windows were replaced and upgraded, and rockwool insulation was added to the panel substructure to improve the building envelope performance

Additional Information

Located at 160 Baldwin Street, the building which currently functions as residential lofts was built in 1952 by George Brown College to house their technical school, and was clad in glazed yellow terra-cotta blocks. Due to a lack of available replacement stock for the original blocks, as well as the particular environmental considerations of the largely exposed east facing façade, the firm determined that the appropriate approach at this location was to develop an overcladding strategy to ensure that the remediated steel structure will remain dry.