Ice Square

Submitted by Peter Fink

0

Client: Swansea City Council

Location: Swansea, United Kingdom

Completion date: 2013

Artwork budget: $250,000

Project Team

Artist

Peter Fink

Studio Fink

Industry Resource

David Gibbons

Urban Projects

Art Consultant

Mererid Velios

Celfwaith

Overview

The development of the Swansea waterfront aims to reconnect the Prince of Wales Dock to the rest of the city. The vision is for it to be a ‘lively, attractive waterside destination, fostering a high standard of urban design and architecture with an emphasis on innovation, modernity and flexibility’.
The Ice House Square designed by the artist Peter Fink is animated by an interactive light artwork that responds to presence of people in the square by creating metaphorical rooms of light as well as accentuating their direction of movement.

Goals

The design of the art work and of the hard and soft landscape were carried out by the artist Peter Fink with the aim of creating a successful day and night time space. When the art work is not triggered by the movement of people it pulses gently with random flows of light and with individual programming on specific days such New Year, X mas, Valentine ...

Process

The artist led design team also included an electronic lighting engineer.