Paddington Basin Underpass

0

Client: Landsecurities plc

Location: London, United Kingdom

Completion date: 2012

Artwork budget: $220,000

Project Team

Artist

Peter Fink

Studio Fink

Architect

Igor Marko

Studio fink

Overview

The project involved transforming an derelict heavily vandalized subway under a major orbital freeway in London. The brief required a robust transformative response to provide a new link between a major new business office quarter and the surrounding city.

Goals

The main creative aim of the proposal for through the use vitreous enamel panels to bring life and way finding into the underpass. The panel geometry was designed to create a new sectional profile for the underpass as well as a seamless sense of spatial continuity. The artist also designed new lighting transforming the originally dark tunnel into an inspiring and safe looking space. As a result the footfall through the underpass has increased considerably through both day and night.

Process

The artist Peter Fink closely collaborated with the local authority traffic engineers.