Heighway Fractal

Submitted by Daniel Winterich

0

Client: US Venture Partners

Location: Menlo Park, CA, United States

Completion date: 2015

Project Team

Artist

Daniel Winterich

Studio Winterich

Architect

David Regester

Hawley Peterson Snyder

Interior Designer

Linda Del Crognale

Cottage Gate Interiors

Overview

Interior glass panels at the reception area for US Venture Partners' new offices in Menlo Park, CA. Fabricated of textured kiln-formed glass, dichroic coated glass and stainless steel.

Goals

Moving from a park-like setting at their old offices, USVP's new offices are located on a busy boulevard surrounded by parking lots. The project architects and designers created an interior design that is clean and modern for the most part but with nature-inspired finishes and a slight unrefined edge to it.

Process

In order to shield the view towards the parking lot and create a somewhat organic focal point compatible with the architecture in their new offices, the client and designers asked Daniel Winterich to develop a pivoting glass screen installation behind the reception desk.

Additional Information

Taking cues from the sloughs winding their way through the nearby salt marshes of the San Francisco Bay, this installation incorporates a fractal geometric pattern evident in the waterways developed by John Heighway, a NASA physicist, in the 1960s.