Harmony

0

Client: Baylor, Scott & White Health

Location: Austin, TX, United States

Completion date: 2019

Artwork budget: $60,000

Project Team

Artist

Talley Fisher

Talley Fisher Sculpture, LLC

Art Consultant

Clara Marcello

American Art Resources

Project Manager

Alex Carrel

Baylor Scott & White Health

Overview

Located in Austin, TX, “Harmony” is a suspended sculpture created for the lobby of the new Baylor Scott and White Medical Center. The artist designed this sculpture with modern healthcare in mind and a focus on creative healing. Inspired by the clear Texas sky as well as the color palette of the health system, the perforated aluminum elements are powder coated in a feathered brilliant blue. They are suspended with stainless steel cable from the wood-clad ceiling to create a seamless design that blends into the architecture of the space.

Dimensions: 20′ L x 8′ W x 10′ H

Goals

The client was interested in a flowing suspended sculpture for the two-story lobby to enhance the new space and create a soothing environment. It was important to create a piece that would still create an impact when viewed from multiple angles, as windows on the second floor overlook the lobby and an open staircase adorns the far wall. The artist created an arching design of floating "petals" or "waves" that reach up to the second floor windows and back down towards the lobby seating area. The piece has a dramatic impact at night when viewed from the exterior of the building and the overlapping perforated elements create fascinating moiré patterns as the viewer moves around the space.

Process

The artist was approached by Clara Marcello to design a suspended sculpture for the medical center lobby with a flowing, organic design in mind. The artist presented designs and color samples that were selected and approved by a committee prior to fabrication.

Alex Carrel of Baylor Scott and White was on site for installation support and to answer questions, as the piece was designed and fabricated site unseen. The entire sculpture was temporarily installed in the artist's studio and carefully documented in order to aid in the final installation process. The installation went smoothly and was completed over the course of three days.

The result is a soothing and unique piece that elevates the lobby space and brings a sense of buoyancy to those in need.