Halo

Submitted by Martin Donlin

4+

Client: Halo Laboratories, London

Location: London, United Kingdom

Completion date: 2018

Artwork budget: $170,000

Project Team

Architect

Kim Benam

Steffian Bradley Architects

Artist

Martin Donlin

Martin Donlin Limited

Overview

80 square metres of digitally printed glass over 6 floors. One 3 X 3 metre screen on each floor and one 3 X 7 m screen in main entrance

Images of cellular forms overlaid onto watercolour paintings have been abstracted and enlarged to such a degree to create patterns of intricate forms that capture the viewers imagination at close quarters but become more obviously microscopic cells from a distance. A large blue colour was used to unite all the areas with a common theme, yet each floor and image are vastly different and all are from different body systems.

Goals

I met with both the Architects and staff to first discuss the artistic approach - parts of the building are not open to the public and individual floors could be identified by microscopic abstracted images from individual body systems. The staff selected images that became a starting point for the design process.

Process

All of the glass screens are lit with slim line LED backing sheets, each glass screen is digital printed on tempered and laminated glass.