Experimental Playground – Foundation for the Junior Blind

Submitted by Philip Vaughan

0

Client: Foundation for the Junior Blind,

Location: Los Angeles, CA, United States

Completion date: 2000

Artwork budget: $250,000

Project Team

Artist

Philip Vaughan

Artist

Nancy Kyes

Overview

Experimental playground designed for the Foundation for the Junior Blind in Los Angeles.

Goals

Designed as an experimental tool to enhance the interaction and play between staff and handicapped students at the school. it incorporates a number of new technologies designed to assist the blind and handicapped, like a climbing wall with sound emitting handholds, a wheelchair accessible play stream, a touch wall with thin film of water etc..

Process

The Foundation were fabulous, they gave us a very free hand to come up with a innovative design with the goal of creating a safe, stimulating environment to encourage play and interaction with the students.

Additional Information

Funded by a combination of large foundations including mattel Corp, Walt Disney Co. and others