Diaphanous Grove

Submitted by Michael Stutz

0

Client: Fallbrook Branch of the San Diego Library

Location: Fallbrook, CA, United States

Completion date: 2011

Project Team

Artist

Michael Stutz

Art Consultant

Martin Betz

Art Development Consultants

Architect

Ferguson Pape Baldwin Architects

Architect

Manuel Oncina Architects

Client

Friends Of the Fallbrook Libray

Client

County of San Diego Library System

Overview

An undulating Bronze, Stainless Steel, and Regular Steel woven fence with two gates on either end, patinated and sealed with wax and Lacquer. The Diaphanous Grove incorporates the textures and shapes that define the Fallbrook region:
The diaphanous glow of a Redtail Hawkʼs Wings seen against the sun,
The undulating Flow of the Santa Margarita River,
The rocky edges of granite Mountains,
The cut core of Avocados and Oranges,
And the blending of Water and Fire that nourish and destroy, constant forces of death
and rebirth – woven together in a bold and fragile landscape.

Goals

The interior security fence separates the Library's collections area from common use rooms that are often open after regular library hours. The LEED certified building has many features that represent an integration of environmental awareness with the latest in 21rst century Information science technology.

Process

The project was funded with matching funds from the County of San Diego, and Friends of the Fallbrook Library, a private group that raised over 2 million dollars for extensive art and special amenities. The artist worked with the art consultant, the other project artists, the library architects and contractors, and the community of Fallbrook. The artist was involved before ground was broken, submitting plans, installing footings for the fence as the buildings foundation was poured. Ultimately this highly successful project has become the 'Town Hall" for Fallbrook and won numerous accolades and awards.

Additional Information

This project was completed in April 2011.