Chromatic Circles

Submitted by Aether & Hemera

0

Client: Inspire Northumberland in partnership with NHS North of Tyne Estates

Location: Morpeth, United Kingdom

Completion date: 2013

Project Team

Artist

Gloria Ronchi

Aether & Hemera

Architect

P+HS Architects

Overview

Aether & Hemera studio was commissioned to create a suspended installation for the main entrance of the new NHS community facility in Morpeth compleated in 2013.

The brief was to design and install a welcoming artwork with the aim of creating a positive and uplifting experience for both staff and patients.

Goals

‘Chromatic Circles’ is a glass suspended artwork made of a series of tilted trapezoids, clipped within a stainless steel framework, creating an harmonic composition whose colours and reflections transform themselves dramatically from various angles; it occupies an area of 4 meters by 5 meters circa.

The dichroic glass presents a series of changing moods and coloured projections with great visual richness. At night, under artificial lighting, the artwork is equally compelling, including a full array of colourful reflections on adjacent architectural surfaces.

Bright and colourful lighting accents provide a welcoming atmosphere, with the aim of creating a positive and uplifting experience for both staff and patients.

Process

This is an example of Aether & Hemera ability to work closely with multidisciplinary design teams; collaborating with the P HS Architects since the beginning of the new Centre’s development allowed us to create an integrated artwork that exploits the spatial dialogue with the double-height glass wall, establishing a relationship between inner and outer spaces during daytime and at night. The artists also engaged with doctors and staff through the research and development stage, reflecting their ambition for the entry hall.