Baan Thai Restaurant

Submitted by White Art Studio | HAVA Studios

0

Client: Baan Thai

Location: Lawrence, KS, United States

Completion date: 2015

Artwork budget: $55,000

Project Team

Interior Designer

Darin M. White

HAVA studios

Interior Designer

Shannon White

HAVA studios

Artist

Shannon White

White Art Studio

Artist

Darin M. White

White Art Studio

Overview

Shannon and Darin White designed the dinning room of Baan Thai restaurant in Lawrence, Kansas including art lighting and furniture areas which highlight the contemporary Thai ideas. The “Community” lighting pendant sculpture clusters over “Gathering” a 14' reclaimed live edge walnut slab table. White translucent blown glass pendants glow over surrounding tables. The LED light sculpture “Ambiance” was designed to look like the walls were cut out revealing the light and libations. Above the rear dining area is the name of the restaurant in marquis lights. The aluminum letters break tradition by face down and are read by looking up.

Goals

As artists and designers we look at each project from an integrated mindset. Our goal is to incorporate art and design together. We include artwork and artful thinking in in each project. This creates not only unique and creative work, but also allows us to provide work and support other artists. Our appreciation for how lighting changes the feel of a space is a main emphasis for this space.

Process

HAVA studios is the design team, Darin and Shannon White, who provided concepts, 3D designs, surfaces, products and project management for the owner, working with the contractor and affiliates. Their collaboration White Art Studio also shaped the art for the Baan Thai project. Chandeliers are important to their work. Shannon has been painting a series of chandeliers for a number of years. More recently the luminescent elements in our work represent the powerful points at which memories are formed, celebrations of past present and future, cultural chandeliers. "Community" was about a number of individuals coming together to shine, and we worked with a local artist to produce the glass blown work to our concept. They were in the glass studio helping shape the first few pieces to create the look and feel required. They also helped install the work to form the right shape. Each area of art to be included was created in a similar way. The table "Gathering" is an enormous walnut slab. The wood grain tells the story of time, and the live edge reminds us where the table came from, a place for us to come together and fuel not only our bodies, but our souls.

Additional Information

Our public artwork highlights the currency of creativity and cultural connections in community. We create immersive experiences which reflect natural and cultural values specific to the history and place. We desire to be environmental stewards and produce work surrounding themes of conservation and innovation. Our sculptures have LED lights in them to create better color and reduced energy use. The translation of Baan means “home” in the Thai language. The Italian designed polycarbonate/resin chairs have the simple shape of a home in the negative space. The chair colors reflect the basil and red curry flavors apparent in the cuisine.