An Additive Mix

Submitted by Liz West

0

Client: Nationial Media Museum

Location: Bradford, United Kingdom

Completion date: 2015

Artwork budget: $60,000

Project Team

Artist

Liz West

Client

Amanda Chinneck

National Media Museum

Architect

Pippa Nissen

Nissen Richards Studio

Overview

National Media Museum commissioned British Artist Liz West to create a new light installation, which used 250 T8 fluorescent bulbs, cellulose gels, polycarbonate sleeves, mirror, wood and a metal frame. The installation measured 1000cm (L) x 500cm (W) x 240cm (H).

Goals

This newly commissioned work comprises a purpose-built 10m x 5m room containing 250 coloured fluorescent tubes combined with ‘infinity’ mirrors. Titled An Additive Mix, it takes the principle that white light is composed of different colours of the spectrum (additive colours) and places people in the centre of the phenomenon; saturating them in individual hues that collectively create an intense white glow in a seemingly endless space.

Process

National Media Museum (Science Museum Group) commissioned Liz West to create a new installation based on the science of light for their Summer exhibition ‘Light Fantastic’. Nissen Richards Studios worked with artist Liz West on her immersive new installation An Additive Mix to realize the completed work.

Additional Information

An Additive Mix was West’s largest commission to date, turning the occurrence of natural science on its head. The artwork diffracted colours of the rainbow and projected them to ‘infinity’ for visitors to explore.