0

Client: Emory Healthcare

Location: Atlanta, GA, United States

Completion date: 2017

Project Team

Architect

Gil May

May Architects

Artist

Danielle Roney

Danielle Roney Studio

Client

Emory Healthcare

Emory Healthcare

Overview

Creating an iconic emblem for Emory Healthcare, Zephyr (2017) expands and contracts throughout the new hospital facility, representing the noise pattern of a human breath. Spanning 250 ft. of glass facade, the two-story, interior relief sculpture consists of 8,000 hollow, 2.5 in. diameter, stainless steel spheres suspended from 44,000 ft. of 1/16” stainless steel cable.

Goals

Zephyr presents an integrated approach to the fluid dynamics of the multi-level public spaces, creating poetic human meaning to our relationship between science, art and the technologies that support our individual and collective well-being. Creating a sense of calm and wonder, natural light filters through the reflections of the stainless steel spheres, where interactions between light and form respond to the transition of time and space. Pattern shadows cast across the interior architectures to extend the shifting visions of the piece.

Process

Roney Studio worked carefully during the design phase to develop an artwork that would speak to the mission of Emory Healthcare, correlating the relationship between macro spatial perspective and micro molecular connectivity while representing a poetic human perception of our communal health and well-being through dedicated care.

Additional Information

Within this particulate-based, data-driven series, Zephyr uniquely responds to the public atrium’s spatial dynamics to reveal a fluid series of interactions between ourselves and others, environments and influences– within visible and invisible forces of perceptual fluctuations.